RECEPT – Maďarský zeleninový salát

Pikantní zeleninový salát bude vynikající přílohou k masu. V chladu a temnu vydrží přibližně 6 měsíců. Podle chuti můžete ještě k ostatním přísadám přidat ještě 3-4 oloupané a na plátky nakrájené stroužky česneku.

 

 

 

Přísady:

  • 1 kg zelených paprikových lusků
  • 1 kg rajčat
  • 1 malá hlávka bílého zelí (asi 750 g)
  • 1 velká cibule
  • 1 feferonka

 Sladkokyselý nálev:

  • 1 l bylinkového nebo vinného octa (bílého)
  • 1,5 l vody
  • 150 g cukru
  • 4 kávové lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce zrnek černého pepře
  • 1 balíček Pomůcky ke konzervování ovoce a zeleniny Dr.Oetker

Příprava:

  1. Paprikové lusky rozpůlíme, odstraníme stopku, jádřinec a bílé přepážky. Lusky omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na nudličky. Rajčata omyjte, necháme okapat, vykrojíme tvrdá lůžka a rozkrájíme na čtvrtiny.
  2. Z hlávky bílého zelí odtrhneme několik venkovních listů, zbytek rozkrájíme na osminy, vykrojíme košťál. Zelí omyjeme, necháme okapat a pokrájíme nebo nastrouháme na nudličky.
  3. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme na jednotlivá kolečka. Z feferonky odstraníme stopku a jádřinec, lusk omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Všechnu připravenou zeleninu smícháme a naplníme do sklenic.
  4. Na přípravu sladkokyselého nálevu smícháme ocet s vodou, cukrem, solí a zrnky pepře. Přivedeme k varu a necháme vařit tak dlouho, až se cukr rozpustí. Odstavíme z plotny a do horkého nálevu přidáme Pomůcku ke konzervování. Důkladně zamícháme, až se rozpustí. Hotovým nálevem zalijeme zeleninu. Sklenice uzavřeme nejlépe šroubovacími uzávěry a necháme 5 minut otočené víčkem dolů.

Madarsky_zeleninovy_salat